Näyttelyt

Paradise

Tapahtuma-aika

09.08.2024–

25.09.2024

Avoin opastettu yleisökierros

Christelle Masin näyttely Paradise yhdistää pehmeitä materiaaleja ja installaatiomaisia elementtejä valokuvaan. Teokset laajentavat valokuvan käsitettä ja kutsuu uppoutumaan moniulotteiseen ja hieman humoristiseenkin tulevaisuuden utopiaan.

Mas tutkii teoksissaan ihmisen yhteyksiä teknologiaan ja muihin lajeihin, kuvitellen usein tulevaisuuden skenaarioita, joissa geneettisesti muunnellut lajit elävät yhdessä ihmisten kanssa tuntemattomassa ympäristössä. Töissä rajat tieteen ja mytologian, sekä luonnollisten ja keinotekoisten elementtien välillä hämärtyvät.

”Kyky unelmoida on yksi kauneimmista lahjoista, joita meillä on. Unelmat ennustavat tulevaisuutta ja muovaavat menneisyyttä. Meiltä puuttuu toiveiden mukainen tulevaisuus; siksi on tarpeen kuvitella, unelmoida. Teknologia toimii peilinä, joka heijastaa toiveitamme ja pelkojamme.

Luomisprosessini yhdistää taiteellisia ja tieteellisiä menetelmiä, käyttäen pehmeitä materiaaleja, installaatioita, videoita, NASA:n vapaasti saatavilla olevia materiaaleja, tekoälyä ja valokuvausta. Tutkin ihmisen yhteyttä teknologiaan ja muihin lajeihin, usein kuvitellen tulevaisuuden skenaarioita, joissa geenimuokatut lajit elävät rinnakkain ihmisten kanssa meille tuntema omassa ympäristössä. Paradise-projekti esittelee erilaisia visioita maailmasta, joka on muuttunut yhä useammalle elolliselle lajille asuinkelvottomaksi. Samalla se tutkii mahdollisia sekä unelmoituja tiloja ja biologisia lajeja tulevaisuudelle.

Paradise-projekti keskittyy ajatuksiimme kirkkaammasta tulevaisuudesta, esittäen värikkäitä hybridikehoja, jotka vapaasti kuvittavat luonnon ja kulttuurin, luonnollisen ja keinotekoisen, biologian ja teknologian harmonista rinnakkaiseloa. Vallitsevan katastrofaalisen geenimanipulaation ja lajien sukupuuton diskurssin keskellä omaksun utopistisen ajatuksen biologisesta monilajisesta tulevaisuudesta. Entä jos avain luonnon tulevaisuuteen onkin monimuotoisuuden eleganssin omaksuminen? Kuvitellessamme kirkkaampaa tulevaisuutta Paradise-projekti ei vain juhlista monimuotoisia kehoja vaan myös korostaa neurodiversiteetin merkitystä. Eloisat hybridikehot symboloivat luonnon ja kulttuurin harmonista sekoitusta, ja ne puolustavat biologisen sekä teknologisen monimuotoisuuden hyväksymistä. Geenimanipulaation ja lajien sukupuuton huolenaiheiden keskellä neurodiversiteetin hyväksyminen korostuu avaimena maailman tulevaisuuden monimutkaisuuksien navigoinnissa.

Alternative Living Codes -taideteoksissa kuvaan mielikuvituksellisia kertomuksia, joissa kehittyvät lajit ja elämänmuodot käyvät läpi metamorfoosin ja ne luodaan uudelleen epätavallisella tieteellä. Eläimiä ja lajeja parannetaan uusilla piirteillä, jotta ne menestyvät muuttuvassa ympäristössämme. Käsitys paremmasta tulevaisuudesta kuvataan Territories-valokuvissa, jotka esittävät ajattomia ja paratiisimaisia maisemia, joissa pyrimme kurkottamaan horisontin taakse. Voimmeko rakentaa elämämme uudelleen missään tällä alati muuttuvalla rajalla? Horisontti symboloi usein tulevaisuutta. Jatkuva Territories-valokuvasarja hämärtää rajan unen ja todellisuuden välillä, tutkien ulkoavaruuden maisemien asuttavuutta ja hyväksyen monimuotoisuuden pyrkimyksessämme ihmiskunnan asuttamiseen äärettömässä kosmoksessa. Tämä projekti sisältää myös NASA:n vapaasti saatavilla olevia materiaaleja, joita muokkaan tietokoneellani. Tieteilijät tutkivat jatkuvasti ihmiskunnan asuttamisen mahdollisuutta universumissa, kun lähdemme nomadeina kohti ääretöntä kosmosta, jossa horisontti lopulta haihtuu tuntema omaan. Territories-valokuvat on otettu Suomessa ja Hailuodossa, Perämeren suurimmalla saarella. Yhdistän kaksi tai kolme kuvaa yhteen tulosteeseen, asettaen näin rinnakkain hetkiä yhdessä paikassa.

Alternative Living Codes -sarja koostuu valokuvakollaaseista, valokuvapehmoveistoksista ja taidevideoista, jotka on luotu edistyneillä digitaalisilla tieteellisillä tekniikoilla yhteistyössä Oulun Biocenterin kanssa Pohjois-Suomessa. Biokeskuksessa käytän neljää erilaista 3D-mikroskooppia: skannaavaa elektronimikroskooppia, valomikroskooppia, tomografiamikroskooppia ja mikrotomografiamikroskooppia. Näiden mikroskooppien alla valokuvaan näytteitä käärmeistä, hyönteisistä ja muista olennoista. Näistä kuvista luodut kollaasihahmot muistuttavat hienovaraisesti eläimiä. Olen tutkinut erilaisia menetelmiä yhdistää valokuvia ja pehmeitä materiaaleja, etsien sopivia ratkaisuja valokuvien tulostamiseen tekstiileille. Työskentelen tekstiilien kanssa; käytän paljon joustavaa kangasta, rohkeita värejä, orgaanisia muotoja, ilmapalloja. Painan niihin usein abstrakteja kuvia, jotka perustuvat mikroskoopeilla kuvattuun materiaaliin ötököistä, käärmeistä jne. Olen suunnitellut kolmiulotteisia valokuvakollaaseja, jotka voidaan asettaa esille lattialle tai seinille veistoksina. Valokuvat tulostetaan joustaville tekstiileille, mikä mahdollistaa orgaanisten muotojen veistämisen. Olen leikannut tekstiilille tulostettuja valokuvia ja täyttänyt leikattuja muotoja kuplamuovilla, kokeillen liikettä ja kevyitä materiaaleja yhdessä valokuvauksen kanssa. Tekstiiliteokset on suunniteltu kosketeltaviksi ja vuorovaikutteisiksi, jolloin yleisö voi koskettaa ja muovata niitä.”

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 8.8. klo 17.30 alkaen. Lue lisää avajaistapahtumasta Oulunsalo Soi -festivaalin verkkosivuilta.

Christelle Mas
Paradise
Vuoden kuvataiteilija, Oulunsalo Soi
9.8.–26.9.2024
Oulunsalon kirjasto, Kauppakeskus Kapteeni
Karhuojantie 2, 90460 Oulunsalo

Lisätietoja

Christelle Mas