Deep LAB on taiteilijoille ja tutkijoille suunnattu symposiumi, jonka tarkoituksena on tiedon ja ajatusten jakaminen. Symposiumi järjestettiin Pyhäjärvellä 29.5-2.6.
Millaisia uusia näkökulmia, tietoa ja uusia ratkaisuja voimme kuvitella kiihtyvän ilmastonmuutoksen aikakaudella? LAB kutsui yhteen taiteilijat ja työryhmät, jotka lähestyvät tulevaisuuden tutkimusta, muutoksen havaitsemista ja ympäristönmuutosta laajasti taiteen ja tieteen kautta.
More-than-Planet-projekti pyrkii uudelleen tarkastelemaan ymmärrystämme ilmastonmuutoksesta planeetaarisella tasolla. LAB:n teemoja ovat ilmastonmuutoksen havainnointi sekä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien ja ratkaisujen taiteellinen etsiminen ilmastoon, ekologiaan, maan käyttötapoihin, vesiekologiaan, hiilen kiertokulkuun sekä sosiaaliseen ja kulttuuriseen muutokseen liittyvien kysymysten kautta.
More-than-Planet / Deep LAB tarjosi pääsyn 1 444 metriä syvään Pyhäsalmen kaivokseen. Asema ja sen ympäristö antavat mahdollisuuden tutkimukseen ja taiteen tekemiseen laajasti mm. ääriolosuhteiden, geologian, hiukkas- ja avaruustutkimuksen, analogisen astronautiikan, teollisen toiminnan murroksen ja muutoksen, maanalaisen turvallisuus- ja testaustoiminnan, biotaiteen, uusiutuvan energian (maalämpö ja vesivoima), kaukokartoituksen, menneisyyden, nykyisen ja mahdollisten tulevaisuuksien kautta.
Kohteessa voidaan tutkia kaivoksen ja sen sulkemisen vaikutuksia paikalliseen väestöön, alueen luontoon ja elinvoimaisuuteen. Residenssikumppani on kansainvälinen, monialainen tutkimus- ja kehityskeskus Callio Lab.
Osallistujat:
EMMI ITÄRANTA
Yksi osallistujista on Emmi Itäranta. Hän on palkittu kirjailija, jonka romaaneja on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Hän kirjoittaa kaunokirjallisuutta suomeksi ja englanniksi. Itärannan kirjoja on luonnehdittu lyyrisiksi dystopioiksi, joilla on vahva ekologinen pohjavirta. Hänen esikoisromaaninsa Teemestarin kirja oli ehdolla muun muassa Arthur C. Clarke Award- ja Philip K. Dick -palkinnon saajaksi, ja se on sovitettu elokuvaksi. Hänen tuorein romaaninsa Kuunpäivän kirjeet voitti Tähtivaeltaja-palkinnon vuonna 2021 parhaasta Suomessa julkaistusta tieteiskirjasta.
www.emmiitaranta.com
_____
TERO TOIVANEN
Tero Toivanen BIOS-tutkimusyksiköstä osallistui Deep LAB:iin.
”Olen tutkijatohtori ja tutkija Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa. Väittelin yhteiskunta- ja taloushistorian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2018. Tutkimusintressini liittyvät laajasti pääoman, työn ja ekologian toisiinsa kietoutuviin prosesseihin maailmanhistoriallisessa kontekstissa. Olen keskittynyt suomalaisen kapitalismin ympäristöhistoriaan, Suomen metsätalouden poliittiseen taloustieteeseen sekä vähähiilisen talouden ja teollisen muutoksen hallintaan. Nykyinen tutkimusprojektini (2021-2024) tutkii äärioikeiston suhdetta luontoon, ekologiaan ja ympäristöön erityisesti Suomen kontekstissa 1920-, 1970- ja 2010-luvuilla. Olen yksi monitieteisen ja itsenäisesti toimivan BIOS-tutkimusyksikön perustajista (perustettu 2015, www.bios.fi), joka yhdistää tieteellistä tietoa globaaleista ympäristö- ja resurssipaineista ja tutkii niiden vaikutuksia suomalaisen yhteiskunnan poliittiseen talouteen.”
https://researchportal.helsinki.fi/fi/persons/tero-t-toivanen
Twitter: https://twitter.com/TTToivanen
_____
ERIZ MORENO
Eriz Morenon taiteellinen työskentelynsä liittyy pääasiassa historiallis-poliittisiin konteksteihin ja niiden aiheuttamiin vaikutuksiin tietyssä väestössä tai maisemassa. Koska hän on kiinnostunut paikkasidonnaisten taideteosten luomisesta, on Moreno saanut useita apurahoja ja palkintoja toteuttaakseen projekteja Itävallassa, Saksassa, Kreikassa, Iranissa, Macaossa, Puolassa, Romaniassa, Turkissa, Yhdysvalloissa sekä entisissä Neuvostoliiton ja Jugoslavian tasavalloissa. Morenon teoksia on ollut esillä mm. Bilbao Guggenheim -museossa, Jerevanin nykytaiteen museossa, D21 Kunstraum Leipzigissa, Suomen työväenmuseo Werstaassa, Domus Artium 2002 -museossa ja Chilen muisti- ja ihmisoikeusmuseossa.
Instagram: eriz_moreno
_____
TUOMO KANGASMAA
Tuomo Kangasmaa keskittyy esseistiseen ilmaisuun käyttäen monipuolisia tekniikoita ja medioita. Hänen teoksissaan yhdistyvät digitaalinen ja analoginen liikkuva kuva, valokuvat, ääni, teksti ja kollaasit. Keskeistä Kangasmaan taiteellisessa työskentelyssä on henkilökohtainen kokemus ympäristöstä. Hänen taiteensa on juurtunut syvälle paikkasidonnaisiin prosesseihin ja kattaa sosiaalisen ja yhteisöllisen työskentelyn.
Instagram: tuomo_kangasmaa
TEOS: Traces / Jäljet, (muoto)kuvasarja, 2022.
Sarja sisältää valokuvasuurennoksia Simojoen lohista otetuista suomuista. Lohen suomut yksilöivät kalat ja kantavat tietoa niiden iästä ja vaelluksesta.
_____
FELICIA HONKASALO
Felicia Honkasalo asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on suorittanut tila-aikataiteen maisterin tutkinnon Taideyliopistossa, Helsingissä ja valokuvan BA-tutkinnon Camberwell College of Artsissa Lontoossa, Iso-Britanniassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla yksityisnäyttelyissä, ryhmänäyttelyissä ja kansainvälisissä elokuvanäytöksissä. Hänen ensimmäinen julkaisunsa Grey Cobalt ilmestyi Loose Jointsin kustantamana vuonna 2019.
Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen More-than-Planet -projekti kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022-2025.