Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen ympäristönlukutaitoa käsittelevän More-than-Planet -hankkeen seminaari järjestetään 24.–25.9.2024 Kulttuuritalo Valveella. Samalla avataan hankkeen näyttely Photo Northin ja Kulttuuritalo Valveen näyttelytiloissa.
Maailmassa 75 prosenttia maapallon pinta-alasta on ihmisen suoran vaikutuksen alaisena. Toimemme, tapamme ymmärtää ja kuvata planeettaa, vaikuttavat konkreettisesti ympäristömme. Maapallon ympäristön tutkimiseen ja kuvaamiseen käytettävät teknologiat ja ihmisen näkökulmaa rajaavat käsitteet, arvojärjestelmät ja kulttuuri ovat usein monimutkaisia, hankalasti ymmärrettäviä sekä irrallisia ihmisten arkipäivästä.
Kuinka taiteilijat ja kriittiset tutkijat voivat vaikuttaa avaruuteen ja ekologiseen kriisiin liittyviin haasteisiin? Kuinka ympäristönlukutaito voi avata uusia näkökulmia, yhteyksiä sekä toimijuutta yksilöille ja yhteisöille ilmastonmuutoksen keskellä kamppailevaan maailmaan?
Näihin teemoihin pureudutaan tiistaina 24.9. alkavassa More-than-Planet -seminaarissa. Tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja muun muassa lajienvälisistä suhteista, katsomiseen ja kuvantamisteknologioihin liittyvästä problematiikasta, satelliiteilla tehtävästä kaukokartoituksesta, ekologisesta siirtymästä ja taiteen roolista yhteiskunnallisessa keskustelussa. Lisäksi seminaarissa taustoitetaan More-than-Planet -hankkeen aikana toteutettuja työpajoja ja residenssejä. Ilmoittautuminen seminaariin aukeaa pian.
Seminaarin ensimmäisen päivän iltana klo 19 juhlistetaan Valve-galleriassa ja Photo Northin galleriassa avautuvaa More-than-Planet -näyttelyä. Ympäristönlukutaitoon keskittyvä näyttely on nähtävillä 19.1.2025 saakka ja tarjoaa näkökulmia avaruudesta, metsästä ja maan pinnan alta. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Baran Caginli, Felicia Honkasalo, Mari Keski-Korsu, Kotryna Ula Kiliulyte, Minna Långström sekä Cesar and Lois -kollektiivi.
Satelliittidataa, taiteellista tutkimusta, kansalaistiedettä ja valokuvataidetta yhdistävä More-than-Planet -hanke kehittää ympäristönlukutaitoa avaruustutkimusta, ilmasto- ja ympäristötutkimusta yhdistävän taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Hankkeen muita partnereita ovat Waag Society Hollannissa, Ars Electronica -keskus Itävallassa, Leonardo/Olats Ranskassa, Makery Ranskassa ja Project Atol Sloveniassa. Photo Northin paikallisia yhteistyökumppaneita ovat Oulun yliopiston Oulangan tutkimusasema ja Pyhäsalmen kaivoksessa toimiva Callio Lab -tutkimus- ja testausorganisaatio, Kerttu Saalasti -instituutti, Oulun yliopisto.
Kansainvälinen tutkimushanke More-than-Planet kehittää ympäristön lukutaitoa avaruustutkimuksen, taiteellisen työskentelyn ja yhteistyön kautta vuosina 2022–2025. Hankkeelle on myönnetty Creative Europe -rahoitus ohjelmatunnuksella No 101056238 sekä Oulun kaupungin ja Opetushallituksen kansallinen vastinraha.