Uutiset

Saasteita, lentäviä autoja ja dinosaurusten paluu maapallolle – tulevaisuus jakaa nuorison mielipiteet

19.2.2025
Kuvassa mediakasvattaja Mirkka Suhonen ja oppilasryhmä Earth Gazes Back -näyttelyssä syksyllä 2024.

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus on mukana Suomen valokuvataiteen museon vetämässä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa valokuvan ja valokuvakulttuurin mediakasvatushankkeessa Valokuva vaikuttaa. Osana hanketta oululainen mediakasvattaja Mirkka Suhonen on kehittänyt opettajavetoisia työpajoja kouluille yhdessä hankkeen tiimin kanssa. Yhtä kehitetyistä työpajoista on sovellettu myös Kulttuuritalo Valveella syksyllä 2024 nähtyyn Photo Northin Earth Gazes Back -näyttelyyn.

”Maailma on hitaasti muuttumassa parempaan päin. On käyty ihan pohjalla ilmaston ja yhteiskunnan kanssa ja on vihdoin älytty, että tässä on kyse isommasta ongelmasta ja vihdoin asioihin on oikeasti puututtu. Edelleen on jonkin verran piittaamattomia ihmisiä, mutta tietoisuus on lisääntynyt ja ihmiset toimivat vihdoin yhteistyössä isompia ongelmia vastaan eikä toisiaan vastaan.”

Ilmastonmuutosta tutkivan More-than-Planet –hankkeen Earth Gazes Back-näyttelyn yhteydessä kysyimme vierailevien nuorten näkemyksiä siitä, miltä vuosi 2054 voisi näyttää. Mukana oli oululaisia yläkouluja sekä toisen asteen oppilaitoksia.

Muistilapuille kerätyt oppilaiden vastaukset pystyi karkeasti jakamaan neljään eri kategoriaan. Yllättäen vastauksia joissa tulevaisuuden näkymä näyttäytyi positiivisena (29,6%) ylitti niiden vastausten määrän, jossa tulevaisuus nähtiin negatiivisessa tai peräti dystooppisessa valossa (21,8%). Pohdiskelevia ja analyyttisia vastauksia, joita ei voinut tulkita kuuluvaan pelkästään toiseen aiemmista kategorioista, oli määrältään eniten (33,5%). Loput vastaukset (15,1%) eivät kuuluneet mihinkään aiempiin kategorioista.

Positiivisiin asioihin keskittyvissä vastauksissa korostuivat toiveet ilmastonmuutoksen hellittämisessä, rauhasta ja tasa-arvosta. Henkilökohtaisissa tulevaisuuden näkymissä oli toiveita perheestä, lemmikeistä, hyvästä toimeentulosta sekä omasta kodista. 

Negatiivisissa vastauksissa esille nousi ilmastonmuutos, saasteet, lajien sukupuutto sekä sodat. Osa heijasteli selkeämmin henkilökohtaisia uhkia, kuten sairauden tai työttömyyden pelko. Vastauksista huomasi ajankohtaisten ja yhteiskunnallisten asioiden merkityksen nuorille, ja niihin viitattiinkin useissa vastauksissa.

Teknologian kehittyminen nähtiin toisinaan uhkana, toisinaan mahdollisuutena. Useissa vastauksissa päästiin pohdintaan siitä, mitä tiede voisi vuosikymmenien päästä mahdollistaa. Myös varovainen toiveikkuus tulevaisuuden suhteen nostaa päätään. Ehkä autot lentävät, syövälle on parannuskeino, dinosaurukset palaavat maapallolle ja avaruudesta on löydetty elämää? 

”Ihminen ymmärtää paremmin luontoa ja omaa asemaansa ympäristön pienen pienenä osasena. Kohdennamme energiaamme ja aikaamme luonnonvarojen vaalimiseen. Osaamme elää sovussa keskenämme.”

Valokuva vaikuttaa on valtakunnallisen Suomen valokuvataiteen museon, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskuksen ja VB-valokuvakeskuksen kouluille yhteistyössä toteuttama valokuvan ja valokuvakulttuurin mediakasvatushanke. Hankkeen aikana on kehitetty opettajajohtoisia oppimateriaaleja valokuvauksesta, jotka on kohdennettu yläaste-, lukio- ja ammatillisille opiskelijoille. 

Lisää uutisia